Keramikstudion foto Sofia Magnusson

När Lisa slutade på Gustavsberg 1980 så ansåg hennes tidigare medarbetare på Gustavsbergs ateljén Franco Nicolosi och Siv Solin att samarbetet dem emellan borde fortsätta, så tillsammans startade de tre Lisa Larson Design AB år 1982.
De drev företaget framgångsrikt på sin fritid under åren 1982-1992. (Idag drivs Lisa Larson Design AB av Lisas barn.)

År 1992 bildades ett nytt företag med namnet Keramikstudion Gustavsberg, Lisa Larson var delägare fram till år 2003.

När Keramikstudion startades bestämde sig Lisa för att koncentrera sig på arbetet med att designa alster i det unika stengodset som blev nya alster för serieproduktion samt sitt eget skapande av unikat och tog inte längre uppdrag från annat håll. Lisa fortsatte som formgivare åt Keramikstudion under hela sitt liv, fram till sin död 11 mars år 2024.

Modellören Anders Engstrand som under alla år har arbetet tillsammans med Lisa Larson Design och Keramikstudion köpte in sig i Keramikstudion 2014 tillsammans med Franco och Johanna (Francos dotter). Tidigare arbetade Anders som modellör på Gustavsberg.

Sedan 2018 är Anders Engstrand ensam ägare av företaget.

Keramikstudion producerar än idag keramik alster i första hand från Lisa Larson men även från fyra andra formgivare, Paul Hoff samt tre kända Japanska keramiker.

När Keramikstudion startade var de fyra anställda och idag har Keramikstudion 14 st anställda.

Jag (Sofia) har haft förmånen att besöka Keramikstudion och fått göra en intervju med Anders och Hanna Engstrand, ett otroligt roligt, trevligt och lärorikt besök. 🙂 

Lokalerna är stora, luftiga och ljusa med många fönster och högt i tak. Det ligger ett lager med keramikdamm över alla saker i lokalerna. Vad man än tar i blir man lite dammig, men vad gör väl det när här tillverkas underbara keramikalster.

Jag ställde massor av frågor som jag har försökt sammanställa här i berättande text.

Anders är alltså ägare, modellör och allt i allo på företaget. Hanna är administratör och har hand om kundkontakter, ordrar, fakturering, löner mm.

Anders förklarade och visade hur processen går till från prototyp till färdigt gjutet alster. Först fick han en lerfigur gjord av knådlera av Lisa som han kikade på och bedömde om det var möjligt att göra en form av till att använda till gjutning av figuren. Oftast fick han justera figuren lite och skicka tillbaka den till Lisa som fick godkänna eller göra nya egna justeringar, men max sex gånger fick justeringarna ta innan det skulle vara ett färdigt alster som kunde göras en form till och gjutas serieproduktion av, alltså flera likadana alster gjutna i samma form.
För att kunna göra en form använder man ett verktyg som kallas Block eller Inrättning beroende på var i landet man arbetar med modellering, det blir sedan själva grunden för att kunna gjuta en form. En form består av två delar en fram och en baksida. Ett alster kan behöva flera formar upp till 7-8 delar och då måste man göra ett block för varje.
En form räcker till ca 50 gjutningar, sedan måste man göra en ny form då den använda är utsliten och otjänlig.
Blocken sparas alltid och utifrån dessa gör man alltså nya formar när de gamla blivit slitna.
När man häller i den flytande leran i formen får den stå i formen och stelna i 10-20 min beroende på hur tjockt gods (alster) man vill ha och beroende på storleken på formen, därefter hälls den överflödiga leran ur formen, detta sköts av en fysisk person inte någon maskin eller robot därför blir alla alster lite olika tjocka även om de står och stelnar ungefär lika länge. Vid gjutningen kommer det in luftbubblor i leran som på vissa alster kan yttra sig som små mikroskopiska kratrar på alstret. Detta är alltså ingen deffekt, utan naturligt förekommande i tillverkningsprocessen.
Tidigare använde man röd chamottlera, nu har man övergått mer till vit lera pga att olika beståndsdelar i den tidigare leran inte är godkända längre.
Man tillverkar all lera själv på Keramikstudion från råvarorna.

Alstret får sedan torka i ca tre dygn innan det putsas och sedan målas. När man putsar godset putsar man på skarven som blir mellan de två delarna av gjutformen, det är den randen man ser mer eller mindre av på alla keramikalster. Putsningen sköts också av en fysisk person och därför blir också skarvarna olika putsade. Man kollar igenom alstret och putsar det som behöver putsas.
När de är putsade och klara för målning och glasering är det målarnas tur att ta över alstret. Alla alster målas för hand med olika penslar, färger och glasyrer. Därför ser inget alster likadant ut, även fast det är samma målare som målat två likdana alster kan man inte få de exakt lika och det är ju det som är charmen med dessa keramikalster, det ger dem själ och charm. Det tar olika lång tid att måla alla dessa alster från väldigt kort tid till upp till en dags målning, ett av de alster som tar längst tid att måla är WWF tigern med alla färglager och glasyr. De alster som är svårast att måla är också de med många färger och olika lager. 

Det syns oftast som små prickar i glasyren på ett alster, dessa prickar är märken från tången när man plockar ut alstret ur ugnen. Inte heller dessa prickar är defekter på alstret då det sker naturligt under tillverkningsprocessen.

Så med andra ord inget är fabriksgjort på löpande band av robotar eller maskiner. Skulle de tillverkas i fabrik på det sättet i stället skulle de bli själlösa och tappa all sin charm.
Vill man ha yttersta perfektion med helt ”perfekta” alster ska man kanske samla på andra keramiska föremål som är fabrikstillverkade av maskiner och tryckta med hjälp av robotar än att samla på Lisa Larsons fantastiska alster som alla är hand tillverkade.

När vi ändå pratat lite om målarna frågar jag om målarsignaturer. Det var något som målarna gjorde för att kunna följa sitt målade alster efter bränning för att se om det var något som tex behövde justeras till nästa målning. Men målarsignaturerna förvirrar bara den större mängden samlare så det har man slutat med sedan många år tillbaka. Då de på Keramikstudion fått så många frågor och inte hinner med att svara på dem till var och en som frågar.
Det finns heller ingen förteckning över målarsignaturer, något som jag tänkte försöka ge mig på att reda ut under rubriken ”Målarsignaturer” som du finner under ”Alster” och sedan under ”Keramikalster”. Hjälp mig gärna om du har information om målarsignaturer. Skicka ett mail till info@lisalarsonalster.se

De svåraste figurerna att gjuta är de stora figurerna, då de lätt vill spricka och man måste tillverka flera stycken figurer för att få fram två tre stycken som är hela utan sprickor. Det är även de stora figurerna som tar längst tid att tillverka.
Det allra största keramikalstret som tillverkats i Keramikstudion är det stora Sjöodjuret = “Saltsjöbadsodjuret” som Lisa Larson designat och som finns framför entréparken på ”Vår Gård” i Saltsjöbaden.
Det finns även en miniatyr av  “Saltsjöbadsodjuret” som tillverkas till försäljning.

De minsta figurerna som tillverkas av Keramikstudion är figurerna i Mini Zoo som är ca 4 cm höga, de går också snabbast att gjuta.

Det alstret som det tillverkas flest av per år är lejonet Leo i storlekarna Mini, Mellan och Midi.

Ca 60-70% av alla keramikalster som tillverkas av Keramikstudion exporteras till Japan där Lisa är otroligt populär och i Japan har de speciella serier och varianter på Lisas alster som inte säljs här i Sverige. Men även Belgien, Tyskland och Finland importerar mycket Lisa Larson alster.

På frågan om hur många olika alster som Lisa har designat för Keramikstudion genom åren blir svaret: – Vet inte, men det är många. Tyvärr har vi ingen förteckning över det, för det var inget som var viktigt förut. Det är mer på senare år som det kanske skulle varit bra och framför allt intressant att veta.
Många alster tillverkades bara kortare perioder. Det går inte att hålla liv i all produktion av alla alster varken lokalmässigt, tidsmässigt eller ekonomiskt samtidigt, därför fasades vissa alstren sedan ut för att ge plats åt nya alster i produktionen.
Nya alster kommer det att komma även framöver, då Lisa har gjort så många alster som inte hunnit gå i serieproduktion ännu men som är redo för det när tid ges.
SÅ VI KAN VÄNTA OSS LISA LARSON NYHETER ÄVEN FRAMÖVER FAST INTE LISA LÄNGRE ÄR MED OSS HÄR. Jag väntar i alla fall med spänning på vad som komma skall…

Man kan besöka Keramikstudions visningsverkstad med shop i Gustavsbergs hamn där de säljer mycket av de Lisa Larson alster som är sekunda, alltså andra sortering. Dessa alster är märkta med ett X. Detta x ska inte förväxlas med x på äldre alster som står för målarsignatur. De äldre alstrena är gjorda i mörkare chamottlera och är därför lätta att känna igen. 
Besökarna till shopen består mest av svenskar och Japaner då Japanarna som sagts tidigare är helt galna i Lisas alster.

Jag undrade om de själva samlar på Lisa Larson alster och det gör de inte. De ser sig mätta på Lisas fina alster på jobbet.
På frågan om de samlar på något annat eller har något annat intresse svarar Anders, amerikanska bilar.
Det gillar jag med, även om jag inte har någon själv, min dröm är en Bel air 1957.

Favoriterna bland Lisas alla fina alster är många, men måste de välja bara ett är Anders favorit mössen och Hannas favorit är elefanten, den äldre lite knubbiga varianten.

Minnena med och om Lisa är många och framför allt jobb relaterade, men det bästa minnet av Lisa är när de 2019 satt i trädgården och planerade för serien med Ronja och Birk. <3

Jag är i alla fall väldigt glad över att Keramikstudion tänker fortsätta med sitt hantverksmässiga tillverkande av Lisas fantastiska alster även framöver, så ännu fler får ta del av hennes fina, fantasifulla, knasiga, fula och helt underbara alster.

Vi på hemsidan Lisa Larson Alster kommer också göra vårt bästa för att bidra till att samla och dela information om Lisa och hennes fantastiska alster. Så fler får kännedom om allt Lisa Larson skapade under sin livstid!

Här nedan kommer vi fylla på med alster som Lisa Larson designade för Lisa Larson Design och Keramikstudion från 1982 och framåt.

Just nu har vi inga fastställda årtal så vi har bara skrivit upp de alster vi vet om och så tänker vi att vi kan försöka få fram årtal genom kika på undersidan av alla alster vi kan och på så vis få fram ett ca år som de började tillverkas. Har du ett alster som är tillverkat före årtalet vi har skrivit är du välkommen att höra av dig!

Garderob

Lejon med fågel

Dam med blommor

Dam med tulpan

Dam med tupp/guldtupp

Dam med barn

Dam med katt

Skolgosse

Lasse med väska

Teater

Ansiktsvaser

Golfspelare man

Golfspelare kvinna

Änglabarn

Knubbig ljusängel

Alpacka

Bisonoxe

Drake 

Duva

Får

Igelkottarna – Iggy, Piggy & Punky

Ko

Kanin

Laban

Mus

O-djur

Sjöodjur

Uggla

Liten uggla

Val

Tiger

JP katt

Maj

Maja

Max

Mia

Mika

Moa

Moses

Murre 

Måns

Badflickan

Nyfiken

Ruben & Rufus

Burkar med lock

Familjen – år 1992

Fyr

Skärgårdsbåt

Lina & Eva-Lina

Hus litet & Hus stort

Trollkarlar

Vikingar

Tekla

Fingal

Ossian

Gottfrid

Minizoo

Tiger Greta – år 2021

Elefant med unge – år 2022

Noshörning – år 2023

Leopard – år 2024

 

Om du har ett alster du inte finner på hemsidan och som du vet tillverkats efter 1980 då Lisa Larson slutade på Gustavsbergs porslinsfabrik, får du gärna skicka ett mail med foto på ditt alster och berätta lite om det.

På så sätt kan vi uppdatera hemsidan med nya Lisa Larson alster.